Σιφώνια – Απορροές: Η σωστή επιλογή

[ssba-buttons]

Τα σιφώνια και τα κανάλια αποχέτευσης είναι συστήματα που χρησιμεύουν στη συλλογή, συγκράτηση και διοχέτευση ακαθάρτων.

Ταυτόχρονα όταν κρίνεται απαραίτητο, χρησιμεύουν για την αποκοπή της δυσοσμίας που προέρχεται από το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο.

Κάθε έργο αποχέτευσης απαιτεί χρήση διαφορετικών υλικών. Ειδικότερα τα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα ροής, η πυροπροστασία και η ηχομόνωση παίζουν σημαντικό ρόλο. Πολύ συχνά σημαντικό ρόλο έχει και η τελική εμφάνιση.

Άρθρο για τα σιφώνια
Αναπαραγωγή Βίντεο

A. Διαφορετικοί τύποι σιφωνιών

Σιφώνια Blog

Κάντε κλικ στα σημεία με τα νούμερα για περισσότερες πληροφορίες

Σιφώνια Blog
Σιφώνια Μπάνιου / ΝτουζιέραςΣιφώνια βαρέως τύπουΣιφώνια ΥπογείουΣιφώνια και απορροές για εξωτερική εγκατάσταση

Σιφώνια Μπάνιου / Ντουζιέρας

Γραμμικό σιφώνι ντουζιέρας Linearis Compact

Τα σιφώνια μπάνιου χρησιμοποιούνται σε ιδιωτικά, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια. Σε πολλές εφαρμογές τα σιφώνια μπορούν να εγκατασταθούν απευθείας στο χώρο της ντουζιέρας.

Σιφώνια βαρέως τύπου

Σιφώνι Ecoguss, Με Πρεσαριστή Φλάντζα Στεγάνωσης

Τα σιφώνια βαρέως τύπου χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τοποθετούνται εντός της πλάκας δαπέδου όπου απαιτείται αυξημένη πυροπροστασία και ηχομόνωση.

Σιφώνια Υπογείου

Τα σιφώνια υπογείου εφαρμόζονται για να αποχετεύουν τα χαμηλότερα επίπεδα των κτιρίων.
Υπάρχει η δυνατότητα να περιλαμβάνουν ενσωματωμένα κλαπέ αντεπιστροφής.

Σιφώνια και απορροές για εξωτερική εγκατάσταση

Σιφώνια κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά διαθέσιμα για εγκατάσταση σε δώματα, μπαλκόνια, χώρους στάθμευσης και προαύλια.

B. Σιφώνια - Αρθρωτό σύστημα

Με τα αρθρωτά συστήματα, παρέχονται πολλοί πιθανοί συνδυασμοί αποστράγγισης. Με διαφορετικές τηλεσκοπικές επεκτάσεις, διαφορετικά καλύμματα σχαρών, βασικά σώματα σιφωνιών και άλλα αξεσουάρ, μπορεί να συνδυαστεί και να σχεδιαστεί το κατάλληλο σύστημα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του έργου κάθε φορά.

σιφώνια system 100
σιφώνια system 125
σιφώνια system 200
σιφώνια system 400

Γ. Το σωστό υλικό

Τα σιφώνια προσφέρονται σε μια σειρά διαφορετικών υλικών. Το υλικό που χρησιμοποιείται εξαρτάται από τις απαιτήσεις που ορίζονται από τον τύπο των λυμάτων που πρέπει να διαχειρίζονται.

Πολυμερές (PP ή ABS)

Πολυμερές (PP ή ABS)

Τα σιφώνια από πολυμερή υλικά χαρακτηρίζονται γενικά από υψηλή αντοχή σε κρούση, μικρό βάρος και εύκολη εγκατάσταση.

Ecoguss

Ecoguss

Τα σιφώνια που είναι κατασκευασμένα από το σύνθετο υλικό Ecoguss είναι κατάλληλα για χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στα χημικά, λόγω της λείας και αντιδιαβρωτικής επιφάνειας. Πρόσθετες προστατευτικές επικαλύψεις δεν είναι απαραίτητες. Έχουν βάρος περίπου 70% χαμηλότερο από τα χυτοσιδηρά σιφώνια, δεν απαιτούν ηλεκτρική γείωση και διατηρούν την αντοχή τους σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μέταλλο

Μέταλλο

Τα κλασικά μεταλλικά σιφώνια είναι κατάλληλα για χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανθεκτικά στη θερμότητα και γενικά ανθεκτικά στα φορτία. Επομένως, είναι κατά κύριο λόγο κατάλληλα για ακραίες συνθήκες σε εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους.

Δ. Το σωστό κάλυμμα

Τα σιφώνια και τα καλύμματα πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε θέση να δεχτούν πιθανά φορτία στο σημείο εγκατάστασης, σύμφωνα με τα δύο πρότυπα: EN 1253-1 (Αποχετεύσεις για κτίρια) και EN 124 (Σχάρες αποχέτευσης και καλύμματα φρεατίων για οχήματα και πεζόδρομους). Σε περίπτωση οριακών καταστάσεων θα πρέπει πάντα να επιλέγεται η μεγαλύτερη κλάση φόρτισης.

Καλύμματα και επεκτάσεις για σιφώνια κατά EN 1253-1

 • Class K 3
 • Class L 15
 • Class M 125

Αντοχή σε φόρτιση max. 300 kg

Περιοχές χωρίς κυκλοφορία οχημάτων, όπως οικιακά μπάνια, γηροκομεία, ξενοδοχεία, σχολεία, κολυμβητήρια, δημόσιες εγκαταστάσεις πλυσίματος και ντους, μπαλκόνια,  βεράντες και πράσινες στέγες.

Αντοχή σε φόρτιση max. 1.5 t

Περιοχές με ελαφριά κυκλοφορία των οχημάτων, όπως ποδηλατόδρομοι και ιδιωτικές διελεύσεις.

Αντοχή σε φόρτιση max. 12.5 t

Περιοχές με κυκλοφορία οχημάτων, όπως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, εργοστάσια και εταιρίες - μη συμπεριλαμβανομένων ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων ή βαρέων λαστιχοφόρων οχημάτων.

Lock & Lift
Το σύστημα κλειδώματος και αφαίρεσης ‘’Lock & Lift’’ επιτρέπει την αφαίρεση ή την τοποθέτηση καλυμμάτων αποστράγγισης σε δευτερόλεπτα – μειώνοντας σημαντικά το χρόνο συντήρησης.

Καλύμματα και επεκτάσεις για σιφώνια κατά EN 124

 • Class Α 15
 • Class B 125
 • Class C 250
 • Class D 400

Group 1 ικανότητα αντοχής σε φορτίο 15 KN

Για χρήση σε περιοχές όπου έχουν πρόσβαση μόνο πεζοί.

Group 2 ικανότητα αντοχής σε φορτίο 125 KN

Για χρήση σε χώρους στάθμευσης και πεζόδρομους όπου είναι πιθανή μόνο περιστασιακή πρόσβαση σε οχήματα.

Group 3 ικανότητα αντοχής σε φορτίο 250 KN

Για χρήση σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, προαύλια, βιομηχανικούς χώρους και περιοχές με αργή κίνηση, επίσης σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας έως και 500 mm από το κράσπεδο και έως 200 mm από την αρχή του οδοστρώματος, εξαιρουμένων των αυτοκινητοδρόμων.

Group 4 ικανότητα αντοχής σε φορτίο 400 KN

Για χρήση σε περιοχές όπου τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά έχουν πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένων των οδοστρωμάτων, των λωρίδων έκτακτης ανάγκης και των πεζοδρόμων.

E. Σιφώνια - Επιλογές στεγανοποίησης

Το πρότυπο EN 1253 απαιτεί σύστημα στεγανοποίησης κάτω από δάπεδα με πλακάκι, μάρμαρο ή φυσική πέτρα για προστασία από νερό ή υγρασία. Δωμάτια με υγρασία, όπως μπάνια, σπα, τουαλέτες ή επαγγελματικές κουζίνες, έχουν υψηλές απαιτήσεις για στεγανοποίηση. Η άποψη ότι τα δάπεδα με πλακάκι είναι στεγανά είναι λάθος. Εγκαταστάσεις χωρίς μέτρα στεγανοποίησης συχνά μας οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες όπως εμποτισμένα υλικά, σπασμένες συνδέσεις, ζημιές από παγετό, σχηματισμό μούχλας ή διάβρωση.

Σιφώνι με μονή φλάντζα στεγανοποίησης

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προστασία από νερό ή υγρασία με μία φλάντζα στεγάνωσης.

Μονή φλάντζα στεγανοποίησης

Σιφώνι Διπλή φλάντζα στεγανοποίησης

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προστασία από νερό ή υγρασία με δύο φλάντζες στεγάνωσης. Το άνω επίπεδο στεγανοποίησης προστατεύει από πιθανή διαρροή νερού ενώ το κάτω επίπεδο στεγανοποίησης προστατεύει το δάπεδο από υγρασία που εισέρχεται από την κάτω πλευρά.

Διπλή φλάντζα στεγανοποίησης

Σιφώνι Ρηχή φλάντζα στεγανοποίησης

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προστασία από νερό ή υγρασία με μία φλάντζα στεγάνωσης κάτω από το πλακάκι ή το μάρμαρο, για νερό χωρίς πίεση π.χ. μπάνιο, ντους, κουζίνα.

Ρηχή φλάντζα στεγανοποίησης

Σιφώνι Ρηχή και χαμηλότερη φλάντζα στεγανοποίησης

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προστασία από νερό ή υγρασία με δύο φλάντζες στεγάνωσης. Η μία κάτω από το πλακάκι ή το μάρμαρο και ή δεύτερη (φλάντζα σύσφιξης) θα πρέπει να τοποθετηθεί χαμηλότερα π.χ. στην πλάκα από σκυρόδεμα για προστασία από νερό ή υγρασία που εισέρχεται από την κάτω πλευρά.

Ρηχή και χαμηλότερη φλάντζα στεγανοποίησης

Σιφώνι Φλάντζα στεγανοποίησης για στεγανό σκυρόδεμα

Εφαρμόζεται σύμφωνα με τα EN 206-1 και DIN 1045-2 για στεγανό σκυρόδεμα χωρίς πρόσθετο εξωτερικό στρώμα στεγανοποίησης.

Φλάντζα στεγανοποίησης για στεγανό σκυρόδεμα

Σιφώνι Στεγανό δάπεδο

Εφόσον η στεγανοποίηση είναι στο ίδιο επίπεδο με το κάλυμμα δαπέδου, εφαρμόζεται μια φλάντζα σύσφιξης στην τηλεσκοπική επέκταση με ενσωματωμένη σχάρα απορροής, που μπορεί να συνδυαστεί με σιφώνια αποστράγγισης του αντίστοιχου αρθρωτού συστήματος.

Στεγανό δάπεδο

Ζ. Οσμοπαγίδες για σιφώνια

Τα σιφώνια θα πρέπει να έχουν αφαιρούμενη οσμοπαγίδα προστασίας από δυσάρεστες οσμές για ευκολία στον καθαρισμό και την συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου.
Ορισμένα μοντέλα μπορούν επίσης να είναι προαιρετικά εξοπλισμένα με κλαπέ Multistop για προστασία από οσμές, αφρούς και τρωκτικά ή τη μηχανική οσμοπαγίδα Megastop με λάστιχο στεγανοποίησης. Σε συνδυασμό με το σύστημα κλειδώματος και αφαίρεσης ‘’Lock & Lift’’, η μηχανική παγίδα οσμής Megastop μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προστασία από επιστρεφόμενα ύδατα έως 0,1 bar.

Η. Προστασία από θόρυβο

Το Ινστιτούτο Fraunhofer στη Στουτγκάρδη μέτρησε τα ακόλουθα επίπεδα θορύβου για σιφώνια δαπέδου / οροφής KESSEL:

Σιφώνια / ΚανάλιαDIN 4109VDI 4100 SST II
Σιφώνι βαρέως τύπου 'Ecoguss'≥ 16 DB (A)≥ 14 DB (A)
Σιφώνι βαρέως τύπου 'Practicus'≥ 18 DB (A)≥ 15 DB (A)
Σιφώνι μπάνιου 'The Ultraflat 79'≥ 15 DB (A)≥ 11 DB (A)
Κανάλι ντουζιέρας 'Linearis Comfort'≥ 17 DB (A)≥ 13 DB (A)
Κανάλι ντουζιέρας 'Linearis Compact'≥ 14 DB (A)≥ 10 DB (A)
Επίτοιχo σιφώνι 'Scada'≥ 17 DB (A)≥ 14 DB (A)

Θ. Πυροπροστασία

Όλα τα συστήματα αποστράγγισης KESSEL με δυνατότητα πυροπροστασίας συμμορφώνονται με την κατηγορία πυραντοχής F120.

Δεν υπάρχει ανάγκη προληπτικής πυροπροστασίας για αποχετεύσεις δαπέδων σε μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, υπόγεια και σιφώνια δαπέδου με οριζόντιες εξόδους (υπό ορισμένες συνθήκες).

Η απαιτούμενη χρονική περίοδος πυραντοχής σε κατηγορίες είναι:

Κατηγορία ΠυραντοχήςF30F60F90F120
Χρόνος Πυραντοχής (λεπτά)>30>60>90>120

1. Fire-Kit (Z-19.17-1719)

Σιφώνια πυροπροστασία 1

Η φωτιά καίει όλους τους εκτεθειμένους πλαστικούς σωλήνες. Οι φλόγες φτάνουν στη συνέχεια στην έξοδο του σώματος του σιφωνιού.

Σιφώνια πυροπροστασία 2

Η ενσωματωμένη στο σώμα του σιφωνιού οσμοπαγίδα με νερό συγκράτησης αποτρέπει στον καπνό και το αέριο να φτάσουν στα ανώτερα επίπεδα του κτιρίου.

Σιφώνια πυροπροστασία 3

Το ένθετο πυροπροστασίας Fire-Kit διαστέλλεται λόγω της θερμότητας και σφραγίζει εντελώς τα ανοίγματα στο δάπεδο από μπετόν, αποτρέποντας την εξάπλωση της φωτιάς στον επάνω όροφο.

2. Quick-Fit (Z-19.17-1719)

Το ένθετο πυροπροστασίας παρέχει την απαραίτητη πυροπροστασία. Αυτό είναι προσαρτημένο με ένα μεταλλικό στεφάνι στο κάτω άκρο του βοηθού εγκατάστασης. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, το υλικό πυροπροστασίας διογκώνεται και κλείνει το κενό που προκύπτει από την τήξη. Αυτό εγγυάται ένα αεροστεγές κλείσιμο και αποτρέπει την εξάπλωση της φωτιάς στον επάνω όροφο.

1. Τοποθετήστε το Quick-Fit στην οπή (Ø 160 mm).
2. Εφαρμόστε το σώμα αποστράγγισης Ecoguss με κάθετη έξοδο στο Quick-Fit.
3. Τοποθετήστε το πάνω τμήμα (τηλεσκοπική επέκταση με σχάρα απορροής).

Παρακολουθήστε την παρουσίαση
για τα νέα σιφώνια LINEARIS INFINITY

Επιλογή - σχεδιασμός σιφωνιών

Επιλέξτε τον κατάλληλο τύπο σιφωνιού σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εγκατάστασής σας με το εξειδικευμένο πρόγραμμα της εταιρείας KESSEL

Επικοινωνήστε μαζί μας για επιπλέον τεχνικές πληροφορίες σχετικά με την επιλογή, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση των συστημάτων.

Software του εργοστασίου Kessel
SmartSelect

για σιφώνια και κανάλια αποχέτευσης

 

 

 • Καθορισμός της εγκατάστασης ανάλογα με τη θέση, την κατεύθυνση αδειάσματος και τη δομή του δαπέδου.
 • Επιλογή κατάλληλης σιφωνιού.
 • Επιλογή κατάλληλων αξεσουάρ.
 • Χρησιμοποιήστε πολλές από τις υπηρεσίες που παρέχουμε, όπως αρχεία BIM, κείμενα αναλυτικών περιγραφών ή λίστες υλικού.
 
[ssba-buttons]